Ett alldeles för blygsamt förslag

rankings

Så kallade jag intialt min replik på Kåre Bremers inlägg i Curie men texten publicerades till slut under titeln: Ja, låt rankingen styra hela forskningspolitiken. Det som jag fann anmärkningsvärt var inte Bremers förslag på ökad internationalisering, tydligare karriärvägar för yngre forskare eller ökade resurser för grundutbildningen utan att dessa förändringar motiverades av hur svenska universitet placerar sig i globala universitetsrankingar. Bremer, som är väl medveten om rankingarnas brister, argumenterar för att universitetsrankingar blivit så mäktiga att vi inte kan ignorera dem. Han förespråkar således att vi kapitulerar inför en mätmetod som är högst tveksam. Jag menar att vi snarare bör ifrågasätta rankingarnas betydelse och inte låta dessa styra forskningspolitiken.

Foto: Thed van Leeuwen

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s